Tidigare på dagen var jag iväg med min mamma och syster på en jordgubbsodling med självplockning. Vi plockade väldigt många gubbar och jag fick med mig nästan 3 kg hem till mitt kök!
Sedan stack jag till ICA och köpte syltsocker och citron. Jag följde instruktionerna på sockerpaketen; ca 1 kg bär tillsammans med ca 1 kg syltsocker. Jag drog ner på sockermängden, och det var ganska bra... Sylten blev väldigt söt!
Enkel tillvägagång:
1. Skär bären i mindre bitar. Lägg i gryta eller stor kastrull. Jag tog 2 kg (4 liter) jordgubbar.
2. Pressa en citron och häll över saften i grytan.
3. Häll över syltsocker. Jag tog ca 1,2 kg.
4. Koka upp på medelvärme och låt koka i ungefär 5-10 minuter. Skumma av genom att ta bort det ljusa skummet med en sked.
Koktiden beror på hur lös eller fast man vill ha sylten. Jag testade med att ta lite sylt på en sked och lägga i kylen en kort stund för att se hur konsistensen blev när den svalnat. Min sylt fick koka i ungefär 10 minuter.
Jag hade lagt undan några bär och skurit i fina små bitar, som sedan hälldes i när sylten var färdigkokt. Detta för att jag gillar bitar i sylt och marmelad...





Annars kan en av de där burkarna flytta hem till min kyl! P&K N
SvaraRadera